binnenaanzicht schokkend peperstraat verroest klein in de steigers besselspeperstraat.restauratie.110331.10minderklein schoongestraald materiaalverliesgeplaatstpeperstraat

Peperstraat Leeuwarden

In februari zijn we in Leeuwarden op de hoek Wirdumerdijk / hoek Peperstraat los gegaan! Ook hier deed de tand des tijd zich gelden: de stalen vensters waren door roest aangevreten, hierdoor oogden de  eens strakke stalen profielen  als niet meer te redden, Het glas barstte spontaan door oprukkende corrosie, kierende en slecht sluitende beweegbare delen waren hiervan het gevolg. Na een ruime voorbereiding werd besloten de stalen kozijnen te restaureren. De vensters  werden door ons destructief naar binnen toe uitgenomen. Destructief omdat er platen aan de vensters gelast waren welke in een kleine spouw vielen. In de werkplaats werden de vensters gerestaureerd, opnieuw samengesteld, gericht en weer sluitend gemaakt. Hierna volgde de conservering volgens het duplexsysteem (zink in combinatie met een coating).

Juli 2012: "Dat heve jim mooi deen !" ("dat hebben jullie mooi gedaan"), was een van de vele reacties die we kregen. Na eerst ingepakt te zijn in steigerdoek en daarna maandenlang in de steigers te hebben gestaan, is het pand nu weer in zijn oorspronkelijke staat te bewonderen. Restaureren is het terugbrengen in oorspronkelijke staat en dit project laat zien hoe goed dat kan lukken.

 

 

 

 

Copyright ©2012 by Lilian Fopma - All Rights Reserved