website 2 breehornwebsite 1 breehorn website 3 breehorn website 4 breehorn website 5 breehorn

Breehorn Castricum

2012, Duinenbosch (Breehorn), voormalig Psychiatrisch Ziekenhuis in Castricum. 
Dit paviljoen is gebouwd in 1934-1935 in Interbellum-architectuur. Lange gangen, uitbouwen met isoleercellen en zwaar uitgevoerde stalen ramen (en deuren) duiden op de oorspronkelijke functie van het gebouw. De verticale sponningen in de ramen zijn voorzien van zware stalen glaslatten en het cruciale sluitwerk is ingebouwd en dus niet bereikbaar. Het was een ware vesting waar zonder toestemming geen uitweg mogelijk was.

Met de nieuwe toekomstige functie was het pand duidelijk aan zowel restauratie als renovatie toe. In april is begonnen met het uitnemen van de eerste ramen, en inmiddels hebben is de laatste fase bereikt, circa 80 % is teruggeplaatst. Het project is erg arbeidsintensief, verbindingen en bevestigingen waren oerdegelijk uitgevoerd, wat inhield dat er meer dan 8.000 schroeven moesten worden losgedraaid en weer vastgezet. Leuk detail is dat (hout)schroeven die nog goed zijn worden geconserveerd voor hergebruik.

Ieder keer staan wij weer versteld over de degelijkheid van bouwen en de toegepaste materialen in de jaren dertig van de vorige eeuw. 80 jaar lang dienst doen en dan het restauratietraject mogen doorlopen is zeker een verdienste van die tijd.

Copyright ©2012 by Lilian Fopma - All Rights Reserved