conserveren1 conserveren2 conserveren3 conserveren4 conserveren5 conserveren6

Conserveren

Na uitnemen, voorstralen en restauratie is conserveren de volgende stap in het traject. Indien het ijzerwerk vooraf gestraald is volstaat een korte straalbehandeling en kan het door middel van schooperen verzinkt worden. Wanneer niet vooraf gestraald is worden de ijzerwerken alsnog gestraald om daarna te worden verzinkt door middel van schooperen.

Stralen: door verschillende straalcabines hebben wij de keuze met welk straalmiddel we objecten gaan stralen, namelijk: grit, zand of glas. Alles gebeurt handmatig met regelbare druk, variërend van 2,5 tot 7 bar.

Schooperen: tijdens dit proces wordt een vlamgespoten zinklaag op het gestraalde materiaal gespoten. Het zink verankert zich in de ruwheid van het gestraalde materiaal.

Voordelen schooperen ten opzichte van verfsystemen:

  • levensduur is significant langer,

  • betere hechting op de voorbehandelde ondergrond,

  • zinklagen zijn minder gevoelig voor mechanische beschadigingen,

  • zinklagen zijn ongevoelig voor UV veroudering,

  • zinklagen geven onmiddellijke bescherming,

  • zinklagen vormen een ideale ondergrond voor verfsystemen,

  • zinklaag geeft een kathodische bescherming (opoffering van zink bij kleine beschadigingen).

Na het schooperen wordt het ijzerwerk direct in de primer gespoten en daarna in kleur afgecoat.Als applicatiemethode wordt het natlakken toegepast. Het grote voordeel hiervan is het behouden van het historisch karakter. Het is mogelijk in het spuitwerk een kwastuiterlijk aan te brengen. Het uiteindelijke resultaat is een eindproduct, geconserveerd volgens het duplexsysteem (zinklaag in combinatie met een coating). Dit systeem staat garant voor een lange levensduur

Copyright ©2012 by Lilian Fopma - All Rights Reserved